Chrenovský kotlík 2023

Rok 2023 pre MK Zobor môže kľudne dostať prívlastok gulášový. Dňa 16. septembra 2023 sme varili guláš tento rok už po tretíkrát, a po druhýkrát sme sa s ambíciou vyhrať zúčastnili na akcii Chrenovský kotlík.

 

Podobne, ako minulý rok, predchádzali vareniu guláša veľké prípravy. Ako by to predsa vyzeralo, keby sme v deň varenia guláša prišli na to, že nám nejaká zásadná ingrediencia alebo nástroj / výbava chýba! Teda no... Stáva sa to vlastne úplne pravidelne, ale sme predsa ľudia, no nie? Našťastie sa buď vždy vieme vynájsť, alebo niečo chýbajúce narýchlo dokúpiť.


Tentokrát bol guláš, podobne ako dva mesiace predtým, z diviaka a srnca, obohatený o trošku chudej bravčoviny. Ako vždy sme sa zhodli, že nedávame žiadne dochucovadlá a koreniace zmesi, ani lečo alebo paradajkový pretlak, ale len poctivé suroviny a jednotlivé korenia podľa nášho (resp. môjho) uváženia.


V predstihu sme však ako obvykle nachystali všetko, no ja, ako gulášmajster, som sa rozhodol, že tento rok nebudem chystať a krájať všetko dopredu. Zaangažoval som väčšinu nášho družstva, a hneď po príchode na vyhradené miesto, inštalácii šiatra a nachystania všetkého potrebného sme sa vrhli na čistenie. Súbežne s tým druhá partia tímu zatiaľ zdobila náš šiator, ako obvykle, modelmi lietadiel, plagátmi a podobne. Skrátka, aby na prvý pohľad bolo vidieť, že sme nejakí modelári!
Začali sme variť guláš. Moja nie úplne tajná ingrediencia, červené víno, vytvára zo začiatku varenia veľmi zvláštnu arómu a okoloidúci, vrátane porotcov, dosť neveriacky pozerali do nášho kotlíka. No ale ako je to pri stavbe domu? Predtým, ako máme krásnu obývačku, máme veľa špinavej práce. A tak je to aj s gulášom – nie v každom štádiu je lahodný pre oko, nos, či ústa. Vždy je to o tom pridať správne ingrediencie v správny čas. A to sme robili.
Srandista „doktor“ sa počas príhovoru porotcom podivínskym hlasom zdôveril, že nevie presne, aké zvieratko to bolo, čo sme dávali do guláša, a tiež, že najčudnejšia sorta ľudí sú práve modelári, tak snáď to zobrali aj porotcovia ako humor, a nie ako vážnu vec. Každopádne, bol to neobvyklý a vtipný príhovor.


Čas bežal, guláš sa varil a z minúty na minútu už začal pripomínať to, čím aj mal byť. Rozvoniaval doďaleka, a postupne sa miešal s dymom a vôňami ostatných gulášov. V čiastočnom predstihu sme odovzdali vzorku nášho guláša porote a netrpezlivo čakali na výsledok.
Tesne potom bol ešte čas a priestor na nákup tombolových lístkov, tak sme si niektorí nakúpili a čakali (v mojom prípade úplne zbytočne).


A potom to prišlo – vyhodnotenie. Na naše veľké sklamanie to znovu vyhrala, ako tomu hovoríme, presolená polievka z rozvarených zemiakov s gulášovým korením a mäsom, ale môj názor na poriadny guláš, hustý od mäsa, cibule, rajčín a papriky, nie je medzi porotcami očividne veľmi preferovaný. Takže sme nevyhrali. Čo je ale oveľa dôležitejšie je to, že si pochutili všetci z nášho klubu a všetci, kto z neho ochutnal, pochvaly som dostal až až a to je dôležitejšie, ako nejaké ocenenie. Posedenie s partiou je to, prečo to nakoniec robíme a to sa jednoznačne podarilo.
Týmto varením guláša sme našu gulášovú sezónu úspešne uzatvorili, a už teraz sa teším na tú ďalšiu. A strach mať nemusíte – určite budeme informovať.

Peter Majerčiak
Gulášmajster MK Zobor